Tuinbeelden maken, complete uitleg

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

Voor mooie betonnen tuinbeelden, ben je bij Tuinbeeldencenter aan het juiste adres. We bieden veel soorten beelden voor in de tuin aan, in allerlei soorten en maten. Ook komen betonnen beelden voor in allerlei stijlen en onderwerpen, het ligt er maar net aan waar je naar opzoek bent. Een tuinbeeld van goede kwaliteit kan jaren in de tuin blijven staan, zonder dat het beeld lelijk wordt. Dit heeft alles te maken met de manier waarop een betonnen tuinbeeld gemaakt wordt. Maar hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk?

tuinbeelden maken

 

Betonnen tuinbeelden blijven populair

Het concept van betonnen tuinbeelden is niet nieuw. Denk maar aan alle Griekse beelden uit de Oudheid. Deze beelden werden met de hand gebeiteld uit allerlei soorten gesteenten. Dankzij het driedimensionale aspect van dit soort beelden, konden ingewikkelde poses en verhalen worden gecreëerd. Ook waren beelden veel duurzamer dan kunst op papier of canvas, wat vrij snel kapot kon gaan. Het maken van dit soort beelden was een tijdrovend karwei dat alleen door echte professionals kon worden gedaan.
Tegenwoordig zijn dit soort beelden niet alleen meer voor de rijken onder ons, maar kan vrijwel iedereen een betonnen tuinbeeld veroorloven. Dit heeft voornamelijk te maken met de techniek die we nu gebruiken. Het type beeldhouwwerk dat wordt ingezet bij betonnen tuinbeelden, is namelijk gegoten beeldhouwwerk.

Stappenplan: Hoe maak je een betonnen beeld?

De vraag is nu hoe zo’n betonnen beeld gemaakt wordt en wat er zo anders aan is vergeleken met het handmatige beitelen. Het grote verschil zit hem in het gebruik van een matrijs of mal. Een mal kan namelijk meerdere malen gebruikt worden, zodat een bepaald ontwerp meerdere keren gekopieerd kan worden.

1. Een ontwerp maken

Voordat een betonnen beeld gemaakt kan worden is er een ontwerp nodig. Het ontwerp wordt eenmalig met de hand gemaakt, bijvoorbeeld met klei. Het kan een geheel nieuw ontwerp zijn, maar mensen worden ook vaak ingehuurd om bestaande werken te kopiëren, zoals beelden uit de Oudheid.

2. Het maken van de mal

Het maken van de mal is de belangrijkste stap. Ook hierin zijn er weer verschillende soorten. Zoals een flexibele mal die meerdere malen gebruikt kan worden, maar ook types die maar 1 keer kunnen worden gebruikt of mallen waarbij meerdere onderdelen in elkaar moeten worden geschroefd. Bij betonnen tuinbeelden wordt er meestal rubber of siliconen gebruikt om de mal van te maken.

3. Het gieten van de mal

Voordat er een beeld van is gemaakt, is beton niets meer dan een poeder. Aan alle benodigde ingrediënten wordt water toegevoegd. De kleur, structuur en het gewicht van de ingrediënten hebben allen invloed op het uiteindelijke product. Er is dus niet maar één recept om een betonnen beeld mee te kunnen maken, de mogelijkheden zijn eindeloos! 

Denk bijvoorbeeld maar aan het materiaal. Beelden gemaakt van gips zijn enkel voor binnenshuis, terwijl beelden van hars en cement weer zeer geschikt zijn voor buiten. Er zitten ook ingrediënten bij die ervoor zorgen dat het beeld sterk wordt en bestand is tegen allerlei weersomstandigheden, zodat er bijvoorbeeld geen vocht in het beeld kan trekken wat kan bevriezen en het beeld kan beschadigen.
De ingrediëntenmix wordt in de mal gegoten, die vervolgens voor ongeveer 1 tot 3 dagen in een aparte ruimte wordt opgeslagen waarin de temperatuur en het vochtgehalte op zodanige manier gereguleerd worden, dat het past bij het type beeld dat wordt gemaakt. Er is geen hitte nodig om het beeld te ‘bakken’, het beeld wordt op een normale/koude manier gevormd.

4. De mal verwijderen

Nadat het beeld deels is uitgehard, kan de mal worden verwijderd. Door de flexibiliteit van de mal, kan deze makkelijk van het beeld worden afgehaald, zonder het beeld te beschadigen. De flexibele mal kan vervolgens worden schoongemaakt om weer te hergebruiken voor een volgend beeld.
Het betonnen beeld gaat nu voor een laatste keer in de opslag waar het compleet wordt opgedroogd en uitgehard, dit kan ook weer tussen de 1 en 3 dagen duren.

5. Het beeld afwerken

Een tuinbeeld komt niet 100% perfect uit de mal. Het is belangrijk om het beeld te schuren op plekken waar randjes en puntjes uitsteken. Hoeveel er precies wordt geschuurd, is afhankelijk van het uiterlijk dat het beeld moet hebben. Sommige beelden worden niet of nauwelijks geschuurd voor een ruige uitstraling, andere worden juist veel bijgewerkt om zo een fijn uiterlijk te creëren.

6. Het beeld patineren of verven

Als laatste stap worden tuinbeelden meestal gepatineerd met een soort grijze verf. Dit wordt niet gedaan over het gehele beeld, maar alleen op plaatsen die extra geaccentueerd moeten worden. Hierdoor ontstaat er een mooiere dieptewerking en reliëf. Optioneel kunnen beelden ook geverfd worden, eerder schreven we al eens een blog over het schilderen van betonnen beelden.

7. Deskundig inpakken en veilig versturen

Nu zijn de betonnen tuinbeelden gereed voor transport. Ze zijn breekbaar, dus moeten voorzichtig worden verstuurd. Belangrijk hierbij is om het beeld goed en professioneel in te pakken, zodat het zo veilig mogelijk bij de klant afgeleverd wordt. Bij Tuinbeeldencenter maken we hierbij gebruik van een gespecialiseerde transporteur.
Het maken van betonnen beelden is niet meer zo tijdrovend als in de Oudheid, maar het vergt nog steeds tijd, geduld en vakmanschap om een goed betonnen tuinbeeld te creëren.

Tuinbeeldencenter.nl

Een onderdeel van MCenters.

MCenters
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Tel: 085 -  401 7088

 

> Neem contact met ons op

Volg ons

Volg ons op Twitter & Instagram, like ons op Facebook.  

 

 Like Tuinbeeldencenter ons op Facebook  Volg Tuinbeeldencenter op Twitter  Volg Tuinbeeldencenter op instagram
 

webwinkelkeurfooter   Betaalmogelijkheden bij Tuinbeeldencenter.nl


Tuinbeeldencenter.nl - MCenters  |  Copyright 2021  |  Kvk: 81431422  |   Algemene voorwaarden  |  Privacy

cronjob