Sokkel Kopen? Info over soorten, maten en kosten!

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

U wilt sokkels kopen? Betonnen sokkels zijn uiteraard niet weg te denken bij Tuinbeeldencenter.nl. Wij leveren daarom een breed scala aan sokkels. Om uw keuze eenvoudiger te maken hebben we in deze blog alle informatie tips en advies over sokkels op een rijtje gezet.

De functie van de sokkel

De belangrijkste functie van een sokkel is om een beeld of ornament hoger te plaatsen en zodoende meer uitstraling te geven. Vooral bij beelden van personen geldt dat het hierdoor meer aanzien, macht en autoriteit uitstraalt. Dit wordt nog eens bevestigd door twee bekende Nederlandse spreekwoorden gebaseerd op de sokkel, namelijk “iemand op een voetstuk plaatsen (iemand vereren)” en de welbekende tegenhanger “iemand van zijn voetstuk stoten (iemand de macht ontnemen / ontmaskeren)”.

 Verschillende sokkels

Macht en aanzien zijn niet de enigste redenen voor het gebruik van de sokkel. Het komt namelijk ook goed van pas als een tuinbeeld of ornament achter een haag of planten geplaatst moet worden. Door gebruik van de sokkel wordt zodoende voorkomen dat het zicht op het beeld niet wordt belemmerd. Welke reden ook van toepassing is, een sokkel draagt er altijd aan bij dat een betonnen beeld mooier gepresenteerd wordt en beter opvalt.

Soorten sokkels en zuilen

Sokkels en zuilen zijn er in diverse soorten. Allereerst worden ze gemaakt van verschillende materialen. Denk hierbij aan hout, marmer, kunststof en zelfs glas. Veruit het meest populaire zijn de stenen sokkels, oftewel sokkels van beton. Deze materiaalsoort biedt veel voordelen waar we verderop in dit artikel op terugkomen. Niet alleen het materiaal is een onderscheidende factor, maar ook zeker de vorm en afmeting. Zo zijn er ronde, vierkante en rechthoekige voetstukken. Afhankelijk van het type beeld zijn er zuilen in verschillende afmetingen. 

Ook op het gebied van uitstraling valt er veel te kiezen, van strak tot rijkelijk versierd. Bij Tuinbeeldencenter vindt u vooral betonnen sokkels in de klassieke stijl, soms zelfs geïnspireerd op de klassieke Griekse Bouworde. Naast griekse beelden, bestaand er dus ook zeker Griekse sokkels. De twee meest populaire bouwordes zijn de Ionische stijl en de Dorische stijl.

 

Griekse Ionische bouworde

Deze bouworde komt oorspronkelijk van de Ionische eilanden, vandaar ook deze naamgeving. De eerste bouwwerken met hierin de Ionische bouworde dateren van de zesde eeuw voor Christus. Het meest bekende aan deze bouworde is het versierde kapiteel. Het kapitaal vindt men aan de bovenzijde van de zuil. Het kapitaal is hierbij voorzien van een dubbele volute. Een voluut is soort krul of spiraal. De voluut wordt tevens veel gebruikt als decoratie in de renaissance en barok.

 Sokkel ionische orde

 

Dorische orde

De Dorische orde kwam al voor in de zevende eeuw voor Christus. Hiermee is het de oudste bouworde uit de Griekse oudheid. De Dorische zuil kenmerkt zich door zijn strakke en statige uiterlijk. De zuil is aan de bovenzijde voorzien van een zogenaamd kussenkapiteel. De dekplaat aan de bovenzijde rust namelijk op een soort rond kussen. De Dorische orde werd later, met enkele aanpassingen, ook toegepast door de Romeinen. Een leuk weetje is dat bij de bouw van de Ronde Lutherse Kerk in Amsterdam de Romein-Dorische orde ook is toegepast.

 
sokkel dorische bouworde
 

Korinthische orde

Na de Ionische en Dorische bouworde, komt de jongste bouworde, namelijk de Korinthische bouworde. Deze bouworde komt vooral veel voor in Klein-Azië (Anatolie, tegenwoordig Turkije). De Korinthische bouworde was erg populair in de romeinse tijd en is geïnspireerd op de Ionische bouworde. Het bijzonder aan deze jongste bouworde is de versiering. De kapitelen zijn namelijk voorzien van acanthusbladeren. De zuil heeft daarnaast een driedelig architraaf.

 Sokkel Korinthische stijl


Voordelen betonnen sokkels

Betonnen sokkels kennen een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere materialen. Ten eerst zijn ze in de meeste gevallen volledig massief, waardoor ze relatief zwaar zijn. Dit lijkt misschien wat onhandig bij het plaatsen van de sokkel. Echter als het eenmaal stevig op de plaats staat, vallen ze niet zomaar om. Een ander belangrijk voordeel van beton is dat het materiaal zogenaamd winterhard is. Dit betekend dus dat ze niet kapot gaan door vorst of andere weersomstandigheden. Dit is wel zo handig, want hierdoor is het niet nodig de tuinbeelden en sokkels naar binnen te halen in de winter. Als laatste straalt een echte betonnen sokkel authenciteit en robuustheid uit.

Betonnen sokkel kopen waarop letten?

Wilt u een betonnen sokkel kopen, maar heeft u geen idee waar u op moet letten? We leggen het graag uit.

Afmetingen sokkel en voet van het tuinbeeld

Als eerste is het belangrijk om te weten wat voor soort beeld u op de sokkel wilt plaatsen. Het is namelijk het mooiste wanneer de voet van het tuinbeeld niet over de sokkel heen steekt, maar een kleine beetje marge aan de zijkanten behoudt. Om dit te checken vergelijkt u eenvoudig de afmetingen van het opstelvlak van de sokkel en de afmetingen van het voet van het beeld. Wilt u er zeker van zijn dat u de juiste keuze maakt, neem dan gerust contact met ons op. Bovendien hebben we veel sets al voor u samengesteld, bijvoorbeeld tuinvazen op sokkel.

Indien u al een bestaand beeld heeft en dus alleen een sokkel wilt kopen, dient u rekening te houden met eventueel kleurverschil. Mocht dit verschil te groot zijn, dan kunt u er ook voor kiezen om de hele set te schilderen. Overigens, wanneer u een nieuw beeld en sokkel koopt bij Tuinbeeldencenter, kunt u ervan uitgaan dat de kleuren 100% matchen.

Combinatievoordeel sokkel met beeld

In onze webshop kunt u losse sokkels kopen en complete sets inclusief tuinbeeld. Een losse sokkel wordt meestal besteld wanneer er al een bestaand beeld aanwezig is. Bent u op zoek naar een nieuw beeld of tuinvaas in combinatie met een sokkel? Dan hebben we een aantal interessante voordeelsets voor u samengesteld. Door dit combinatievoordeel bespaart u soms tot wel 50% op de aankoop van een sokkel. Hier is een praktische reden voor. Aangezien onze producten relatief zwaar zijn worden ze in de meest gevallen niet verstuurd met een pakketdienst, maar met pallettransport. Wij maken hierbij gebruik van een gespecialiseerde transporteur met persoonlijke aandacht voor de relatief kwetsbare goederen. De transportkosten hiervoor zijn echter vele malen hoger dan een pakketdienst. Doordat in de meest gevallen een beeld met sokkel op één palletplaats past, worden de verzendkosten per artikel aanzienlijk lager. Dit voordeel berekenen we rechtstreeks door naar onze scherp geprijsde voordeelbundels.
 Sokkel Kopen

 

Als het goed is heeft u nu alle nodige informatie om een sokkel te bestellen. Bekijk direct ons uitgebreide assortiment betonnen sokkels.

Tuinbeeldencenter.nl

Een onderdeel van MCenters.

MCenters
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Tel: 085 -  401 7088

 

> Neem contact met ons op

Volg ons

Volg ons op Twitter & Instagram, like ons op Facebook.  

 

 Like Tuinbeeldencenter ons op Facebook  Volg Tuinbeeldencenter op Twitter  Volg Tuinbeeldencenter op instagram
 

webwinkelkeurfooter   Betaalmogelijkheden bij Tuinbeeldencenter.nl


Tuinbeeldencenter.nl - MCenters  |  Copyright 2021  |  Kvk: 81431422  |   Algemene voorwaarden  |  Privacy