Tips om een betonnen beeld oud te maken

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (6 Votes)

Wat is mooier dan een tuinbeeld wat volledig opgaat in uw tuin. Alsof het lijkt dat het er al eeuwen staat en één is met de omgeving? In principe hoeft u hier niks voor te doen, aangezien water, vuil en de seizoenen door de jaren heen het werk doen. Echter heeft u hiermee niet direct resultaat. Er gaan jaren en jaren overheen, voordat het tuinbeeld eindelijk die oude antieke uitstraling heeft. Een alternatief is om een antiek beeld kant en klaar te kopen, echter is dit niet voor ieder budget weggelegd. Bovendien is de keuze enorm beperkt. Een nieuw beeld verouderen is dan in veel gevallen dé oplossing. Voor de echte liefhebbers van antieke verouderde beelden hebben we in deze blog een aantal praktische tips om het verouderingsproces te versnellen op een rijtje gezet.

oud betonnen beeld met mos

 

10 stappen om mosgroei op een betonnen beeld te versnellen

Nieuwe tuinbeelden, tuinvazen en betonnen fonteinen zijn een echte meerwaarde voor uw tuin, maar kunnen ook te opzichtig zijn en teveel in het oog springen. Mos op het beeld zorgt ervoor dat het tuinbeeld één wordt met het groen in uw tuin. Dit proces kan enorm versneld worden met de volgende 10 stappen:

1. Verzamel plukjes mos uit uw eigen tuin of bijvoorbeeld uit het bos.

2.  Verwijder eventuele vuilresten van het mos en maak het schoon met licht stromend water.

3.  Meng het mos met yoghurt en water. De verhouding van het water en de yoghurt is ongeveer 1/3 yoghurt en 2/3 water. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van het tuinbeeld. Als alternatief voor yoghurt kunt u ook karnemelk of bier gebruiken. 

4. Breng het mengsel ruim aan op het beeld of ornament. Doe dit specifiek op plaatsen waar u de mosgroei daadwerkelijk wilt stimuleren. Als het een tuinvaas betreft waar geen planten in komen, dan kunt u het mengsel tevens aan de binnenzijde aanbrengen.
 pakyoghurt


5. Wikkel het beeld of ornament in plastic, zodat het mengsel vochtig blijft, en plaats het in de schaduw.

6. Check om de paar dagen of het mengsel nog vochtig is. Wanneer dit niet meer het geval is, maak het dan vochtig met water. 

7. Na enkele weken gaat het eerste mos zich hechten aan het tuinbeeld.

8. Verwijder het plastic en plaats het beeld in de schaduw. Zorg ervoor dat het aangegroeide mos vochtig blijft.

9. Wanneer het beeld naar wens bedekt is met mos, kunt u het de juiste plaats geven in de tuin.

10. Uw betonnen beeld met antieke uitstraling is klaar en staat te pronken in uw tuin! 

Tuinbeeld verouderen met verftechniek

Naast mosvorming kunt u extra oude looks eenvoudig nabootsen door het beeld te behandelen met een speciale verftechniek. Wilt u zowel mosvorming als de antieke kleur, dan adviseren wij om als laatste pas de mosvorming toe te passen. 

Voor deze behandeling heeft u het volgende nodig:
- Kleine tubes acrylverf. Zwart, donkergroen (moskleur) en eventueel bruin.
- Een spons
- Water
- Mengbakje / emmertje

Doorloop vervolgens de onderstaande stappen:
1. Meng een paar bekertjes water met ongeveer een halve theelepel groene verf. Let erop dat u het geheel goed door elkaar mengt.
2. Leg de spons vervolgens in de mengbak of een emmertje en laat deze vol zuigen met het verfmengsel.
3. Knijp de spons uit boven het beeld of ornament. Op deze manier ontstaat een natuurlijk en authentiek effect. Hiermee bootst u feitelijk de natuur na. Vergelijk dit principe bijvoorbeeld met water en vuil van de bomen wat op het beeld neerkomt. Herhaal dit ongeveer 4 tot 5 keer totdat het gewenste effect ontstaat.
4. Herhaal bovenstaande stappen met een combinatie van zwarte en groene verf namelijk, 1/3 groen en 2/3 zwart. Mocht het te donker lijken, schrik dan niet, want het droogt veel lichter op.

Bonustip: Om een roest/oxide stijl toe te voegen kunt u stap 1 t/m 3 herhalen met een oranje/bruine verftint wat het dichts in de buurt komt van de roestkleur.

 

U heeft nu alle informatie om een beeld die mooie antieke en oude uitstraling te geven. De informatie uit deze blog kan toegepast op vrijwel alle bestaande tuinbeelden van beton.

*Uitvoering op eigen risico. Aan deze blog kunnen geen rechten ontleend worden.

Tuinbeeldencenter.nl

Een onderdeel van MCenters.

MCenters
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Tel: 085 -  401 7088

 

> Neem contact met ons op

Volg ons

Volg ons op Twitter & Instagram, like ons op Facebook.  

 

 Like Tuinbeeldencenter ons op Facebook  Volg Tuinbeeldencenter op Twitter  Volg Tuinbeeldencenter op instagram
 

webwinkelkeurfooter   Betaalmogelijkheden bij Tuinbeeldencenter.nl


Tuinbeeldencenter.nl - MCenters  |  Copyright 2022  |  Kvk: 81431422  |   Algemene voorwaarden  |  Privacy