Griekse beelden kopen voor de tuin

Wanneer u de tuin een klassieke uitstraling wilt geven, dan zijn Griekse beelden van beton een erg geschikte decoratie. Griekse beelden zijn erg populair en tijdloos, veel mensen houden er van om de tuin in deze stijl in te richten. Maar waarom kiezen zoveel mensen voor Griekse beelden? Wie waren de Grieken eigenlijk?

griekse beelden

 

Het oude Griekenland

Tegenwoordig kennen we Griekenland als warm vakantieland. Prachtige stranden en historische bouwwerken en musea, wie wil hier nou niet op vakantie. Het land lig in Zuidoost-Europa en bestaat uit veel eilanden. Wel 20% van het landoppervlak bestaat uit allerlei eilandjes.

De geschiedenis van het land is bepalend geweest voor de huidige griekse beelden. Deze beelden zijn namelijk allemaal gebaseerd op kunstwerken uit de klassieke oudheid.

De klassieke oudheid?

De klassieke oudheid is de naam van een tijdsperiode in Europa. Het begon rond de 8e eeuw voor Christus en eindigde in 476 na Christus met de val van het West-Romeinse rijk. In de Griekse geschiedenis begon het dus ongeveer 5 eeuw voor Christus, een periode van grote culturele bloei. De kunst van de oude Grieken had en heeft nog steeds een enorme invloed op de cultuur van veel landen. Tot ver in de 19e eeuw overheerste de traditionele kunst van de Grieken de westerse wereld.

Grieks beeldhouwwerk

Nu zijn er ontzettend veel stijlen en soorten kunst, ook in het Oude Griekenland. Heel bekend was bijvoorbeeld het Griekse aardewerk, dat werd gebruikt om allerlei spullen in op te slaan, zoals wijn, olijfolie en water. Dit aardewerk staat bekend om de opvallende stijl: roodkleurige vazen met zwarte figuren of zwarte vazen met rode figuren. Nog veel indrukwekkender is het Griekse beeldhouwwerk. Het begon met de Archaïsche beeldhouwkunst, beelden van menselijke figuren die hoekig, symmetrisch en blokvormig worden weergegeven. Het waren erg statige beelden. 

Klassieke beeldhouwkunst

Veel levendiger was de Klassieke beeldhouwkunst. In deze klassieke stijlperiode werd de mens minder stijf weergegeven. De beelden zien er door de bewegingen veel levensechter uit. Verscheidene kunstenaars probeerden de ideale man weer te geven, die gespierd was en een verzorgd lichaam had.

Hierin zijn drie categorieën te onderscheiden:

De strenge stijl (490 – 450 voor Christus)

  • Beelden hebben natuurlijkere lichaamsverhoudingen, maar zijn nog wat stijf.
  • Ontdekking van de contrapost houding: het ene been draagt het volle gewicht en het andere been is ontspannen.

De rijpe stijl (455 – 380 voor Christus)

  • Hierin bereikt de Griekse beeldhouwkunst een evenwicht tussen een realistische weergave en een ideaalbeeld.
  • De moeilijkste houdingen worden uitgebeeld, kunstenaars bereiken de perfecte beheersing van materiaal en techniek

De schone stijl 390 – 323 voor Christus)

  • Het bovennatuurlijke verdwijnt op de achtergrond, er is meer sprake van realisme en uitdrukking van gevoelens.
  • De ideale man wordt vervangen door een slanker type man, met zachtere vormen. Ook de vrouw wordt naakt afgebeeld.

De kunstperiode kan worden afgesloten met de Hellenistische periode (323 – 7 voor Christus). Gedurende deze periode werd de macht van de Grieken steeds kleiner, de Romeinen namen het zaakje over en in 140 voor Christus veranderde Griekenland in een Romeinse provincie.

Dit had ook invloed op de Griekse beelden. Enkele kenmerken van de beelden uit deze periode zijn meer gebruik van het zijaanzicht, meer anatomie en beweging, ingewikkelde composities en beeldengroepen en uitdrukking van gevoelens en hartstocht.

Helaas is slechts een fractie van de Griekse beeldhouwkunst bewaard gebleven. Beelden van brons zijn veelal omgesmolten en marmer werd verbrand tot kalk. Ook oorlogen en aardbevingen hebben een vernietigende impact gehad op de Griekse beelden. Van de beelden die niet zijn verwoest, zijn er alsnog een heel aantal flink beschadigd. Al heeft dit bij sommige beelden wel voor bekendheid gezorgd, zoals bij de Venus van Milo. Van dit beeld zijn  replica's gemaakt, inclusief de missende armen. 
 beeld nike

Griekse beelden kopen?

De beelden die in de Griekse Oudheid zijn gemaakt worden ook nu nog erg gewaardeerd. Het is echt vakmanschap en de stijlen zijn veelal tijdloos. Deze beelden werden dan ook niet gemaakt voor de normale burger. De beelden dienden als versiering voor prachtige paleizen en tempels.

Ook nu nog stralen deze beelden welvaart en verfijning uit. Gelukkig is een Grieks beeld kopen niet meer iets voor de allerrijksten. Door moderne technieken kunnen historische beelden haarfijn worden nagemaakt met behulp van mallen en gegoten beton. De beelden lijken levensecht en zijn een goede toevoeging voor elke tuin. Voor de echte klassieke ervaring kan een beeld zelfs op een betonnen sokkel worden geplaatst zodat het extra opvalt.

Met een Grieks beeld kunt u de liefde voor de Griekse Oudheid uitstralen, en het zorgt voor harmonie tussen het vele groen wat in de meeste tuinen voorkomt. Bij Tuinbeeldencenter hebben we dan ook een breed aanbod aan Griekse beelden. Natuurlijk zijn deze beelden bestendig tegen alle weersomstandigheden en hebben ze weinig verzorging nodig. Neem gauw een kijkje in ons assortiment van Griekse tuinbeelden!

Tuinbeeldencenter.nl

Een onderdeel van MCenters.

MCenters
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Tel: 085 -  401 7088

 

> Neem contact met ons op

Volg ons

Volg ons op Twitter & Instagram, like ons op Facebook.  

 

 Like Tuinbeeldencenter ons op Facebook  Volg Tuinbeeldencenter op Twitter  Volg Tuinbeeldencenter op instagram
 

webwinkelkeurfooter   Betaalmogelijkheden bij Tuinbeeldencenter.nl


Tuinbeeldencenter.nl - MCenters  |  Copyright 2021  |  Kvk: 81431422  |   Algemene voorwaarden  |  Privacy