Boeddha beelden: uitleg over drie verschillende soorten

4.9 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (5 Votes)

Boeddha beelden zijn leverbaar in diverse uitvoeringen. Hierbij kun je denken aan Indische en Thaise boeddha’s, of een Shaolin boeddha. Maar ook dikbuik, of ook wel happy boeddha’s genoemd, zijn een aanwinst voor je tuin of balkon. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze verschillende boeddhistische beelden? En welke betekenis gaat erachter schuil? In dit artikel vertellen we je er alles over. Op deze manier maak je altijd een goede keuze als je op zoek bent naar een mooie betonnen Boeddha voor in de tuin.

Boeddha verschillende soorten

Indische en Thaise boeddha’s

Indische en Thaise Boeddhabeelden zijn kenmerkend door hun slanke postuur. Deze beelden zijn dan ook afgeleid van een legende die ons mee terugneemt naar het leven van Siddhartha Gautama. Deze rijke prins dacht door middel van meditatie na over de oorzaak van het leed in de wereld. Toen de prins daar een antwoord op wist te geven ontving hij zijn verlichting en werd hij gezien als boeddha.

De Indische en Thaise Boeddhabeelden zoals we deze nu kennen, zijn gebaseerd op deze persoon. Het haar wordt vaak in een knot bovenop het hoofd gedragen wat staat voor spiritualiteit en wijsheid. Deze boeddha’s komen ook voor met een zogenaamde Urna op het voorhoofd. Deze stip staat symbool voor goddelijkheid. Daarnaast is ook de handhouding van deze Indische en Thaise Boeddhabeelden belangrijk. Elke pose heeft namelijk weer een andere betekenis.

Deze houding wordt ook wel Mudra genoemd. Een Indische of Thaise boeddha die de duimen en wijsvingers van beide handen tegen elkaar gedrukt houdt, noemen we ook wel Dharmachakra Mudra. Deze handhouding vertegenwoordigd het symbool van de prediker. Het leert ons welke weg we moeten volgen op weg naar de waarheid en de verlichting. Ook de Varada Mudra is een bekende pose bij Indische en Thaise Boeddhabeelden.

Deze houding betekent gulheid en zegening en wordt ook wel het symbool van de gunst genoemd. Deze boeddha houdt zijn rechterhand en vingers naar beneden. De handpalm is hierbij naar buiten gericht. Daarnaast zijn er nog tal van andere Mudra’s die veel voorkomen bij Oosterse tuinbeelden. Elke houding heeft zijn eigen betekenis. Daardoor vind je altijd een boeddha tuinbeeld welke past bij jouw persoonlijkheid.

Dikbuik en Happy boeddha’s

Met een dikbuik of happy boeddha tuinbeeld haal je de vrolijkheid naar je toe. Daarnaast brengt deze boeddha ook voorspoed, succes en geluk met zich mee. De happy boeddha komt van origine uit China. Daar is hij ook wel bekend als Pu-Tai-Ho-Shang, terwijl de Japanners de dikbuik boeddha liever Hotei noemen. De legende van dit vrolijke figuur is afgeleid van een zenmeester welke als een nomade door China trok. Dit deed hij om het Boeddhistische geloof te verkondigen.

De boeddha was niet alleen vrijgevig, maar vrolijkte de mensen ook op door zijn blijheid. Onderweg werd de zenmeester dan ook vaak omringd met kinderen. Na zijn dood werd hij vooral gezien als de brenger van welvaart en voorspoed. De dikbuik boeddha is natuurlijk herkenbaar aan zijn bolle buik en kale hoofd. Daarnaast heeft de happy boeddha nog een aantal specifieke kenmerken. Zo zijn de ogen meestal gesloten. Dit symboliseert een mediterende houding.

Ook de oorlellen van de dikbuik boeddha zijn nadrukkelijk aanwezig. Grote oorlellen verklappen een aristocratische achtergrond. De grootte werd veroorzaakt door de waardevolle en zware oorbellen die ze droegen. Met een happy Boeddhabeeld voor in de tuin laat je zien dat je positief in het leven staat en dat ook anderen gunt. Het beeld moet gericht zijn naar een ingang of een deur. Zo kan de dikbuik boeddha iedereen warm en aangenaam verwelkomen.

Shaolin monniken

Als je op zoek bent naar bescherming is een Shaolin monnik de beste keuze. Deze beelden worden afgebeeld als monniken in een kinderlijke vorm. Ze vinden hun oorsprong in China en zijn nauw verbonden met het Shaolin klooster. Van oudsher beschermden deze monniken hun klooster door het toepassen van de Kung Fu vechtkunst. Later werden de Shaolins ook ingezet om bescherming te bieden aan het land.

Ze werden dan ook veelal ingezet in het leger. Deze beelden beschermen je tegen allerlei soorten gevaar. Ook een Shaolin monnik wordt afgebeeld in verschillende houdingen. Elke houding heeft weer een andere betekenis. Zo staat een Shaolin monnik met een boek symbool voor wijsheid en kennis. De Shaolin die zijn hoofd laat rusten op één hand brengt rust en ontspanning.

Verschillende boeddha beelden voor in de tuin

Nu je alles weet over de drie verschillende boeddha’s die er zijn, maak je altijd een weloverwogen keuze voor een Boeddha beeld. Of dat nu gaat om een Indische Boeddha en Thaise boeddha, een dikbuik boeddha beeld of een Shaolin monnik. Ze komen helemaal tot zijn recht in de tuin, op het terras of het balkon. Omdat ze leverbaar zijn in diverse afmetingen, is er altijd een beeld dat past bij de ruimte die je beschikbaar hebt.

Bij ons vind je dan ook een ruim assortiment boeddha tuinbeelden van massief beton. Dit maakt de beelden duurzaam en robuust. Met een boeddha beeld van beton hoef je dus niet bang te zijn dat jouw tuinbeeld omvalt. Daarnaast is het materiaal volledig vorstbestendig, bestand tegen alle weersomstandigheden. Je kunt jouw tuinbeeld dus ook in de winter rustig buiten laten staan.

Onze Indische, Thaise en happy boeddha’s zijn ook nog eens leverbaar in diverse kleursamenstellingen. Daarnaast vergen Boeddha beelden van beton weinig onderhoud. Uiteraard is het wel aan te raden om ze af en toe te ontdoen van stof en vuil. Dit kun je het beste doen met schoon water en een doek. Op deze manier houd je jouw tuinbeeld in perfecte conditie en blijft de unieke uitstraling van het Boeddha beeld behouden.

Naast grote en kleine boeddha beelden voor buiten, heb je bij tuinbeeldencenter.nl ook een ruime keuze aan Oosterse tuinbeelden zoals een Rankei of Pagode. Daarmee geef je elke tuin een bijzondere uitstraling. Ook voor betonnen tuinbeelden van Chinese krijgers ben je in onze webshop van harte welkom. Met de betonnen tuinbeelden van het terracottaleger van Xian geniet je ook in jouw eigen tuin van mysterieuze Oosterse sferen.

Tuinbeeldencenter.nl

Een onderdeel van MCenters.

MCenters
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Tel: 085 -  401 7088

 

> Neem contact met ons op

Volg ons

Volg ons op Twitter & Instagram, like ons op Facebook.  

 

 Like Tuinbeeldencenter ons op Facebook  Volg Tuinbeeldencenter op Twitter  Volg Tuinbeeldencenter op instagram
 

webwinkelkeurfooter   Betaalmogelijkheden bij Tuinbeeldencenter.nl


Tuinbeeldencenter.nl - MCenters  |  Copyright 2021  |  Kvk: 81431422  |   Algemene voorwaarden  |  Privacy