Betekenis van verschillende soorten Pagodes en Rankei’s

3.375 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.38 (8 Votes)

Pagodes en Rankei's zijn leverbaar in diverse uitvoeringen. Elke vorm en soort heeft daarbij zijn eigen unieke betekenis. Deze Japanse lantaarns en beelden zijn de ultieme tuindecoratie voor in een Aziatische of Japanse tuin. Ze brengen rust, evenwicht en sfeer. Achter elke soort Pagode of Rankei gaat een diepere betekenis schuil. De tuinbeelden kennen een rijke historie in Japan, maar ook in delen van Indonesië en China. Daar werden ze vooral veel gebruikt om de entree van tempels te verlichten.

Later deden de Japanse lantaarns dienst als sfeerverlichting bij traditionele theeceremonies. Daar werden de Pagodes en Rankei's naast het looppad geplaatst. Bezoekers werden op deze manier veilig via de theetuin naar het theehuis geleid. De stenen elementen gaven zacht flonkerend licht waardoor er een bijna mysterieuze ambiance ontstond.

pagode en rankei beton


Pas later werden de Japanse lantaarns steeds gedetailleerder uitgevoerd en kregen ze hun eigen unieke betekenis in de tuin. Ook de standplaats is daarbij belangrijk. Een Pagode of Rankei moet volgens oud gebruik altijd een onderdeel uitmaken van het geheel. Door hun symmetrie geven ze de Aziatische tuin een perfect evenwicht. Pagodes en Rankei's dragen daarmee bij aan het Yin Yang wat zo kenmerkend voor in een Japanse of Aziatische tuin.

 

Het verschil tussen Pagodes en Rankei’s

Ook Pagodes en Rankei’s verschillen van elkaar. Een Pagode is een stenen beeld dat het uiterlijk heeft van een gebouw. Ze kennen vaak meerdere verdiepingen die steeds kleiner in omvang worden. Elke verdieping heeft daarbij zijn eigen dak. De Pagode is een onmisbaar element in de Aziatische tuin. Ze hebben een elegante en koninklijke uitstraling. De Pagode laat de tuin ruimtelijker lijken als deze een prominente plaats krijgt tussen het groen.

Een Rankei heeft vaak maar één etage in de vorm van een lantaarn. Deze is geplaatst op een gebogen sokkel of gewelf. Veel Rankei’s hebben een opening in het bovenste gedeelte. Daar kunnen waxinelichtjes of kleine kaarsjes in geplaatst worden, maar ook elektrische verlichting is mogelijk. Deze Japanse lantaarns brengen een mystieke sfeer met zich mee en zijn een onmisbaar element in de Aziatische tuin.

pagode uitleg 

Japanse stenen Yukimi-Gata lantaarn

Japanse lantaarns van steen hebben elk hun eigen achtergrond en betekenis. De Yukimi-Gata is een echte sneeuwlantaarn. Dit Japanse tuin ornament wordt ook wel gezien als de brenger van vrede en puurheid wat gelijk staat aan de betekenis van sneeuw. Ze hebben een korte gedrongen voet. Het dak is breed en kan zowel zeshoekig als rond gevormd zijn. De Yukimi-Gata lantaarn plaatst u het beste op een kleine verhoging in de tuin.

Aziatische Tachi-Gata of voetlantaarn

Japanse voet- of schachtlantaarns worden ook wel Ikekomi-Gata en Tachi-Gata genoemd. Ze zijn voorzien van een kleine voet die ook wel ingegraven wordt. De lantaarn zelf is dan boven de grond gepositioneerd. Het symboliseert de band tussen mens en de natuur. Een Aziatische Tachi-Gata is vaak gedetailleerd uitgevoerd en groter qua vorm. Dat is direct de reden waarom deze lantaarns helemaal tot hun recht komen in Japanse tuinen van grote omvang. 

 

Oki-Gata: kleine lantaarn van steen

Ook de Oki-Gata is een veelgebruikte lantaarn in de Japanse of Aziatische tuin. Deze kleine lantaarns zijn zeer sfeervol als bewegwijzering door de tuin. Daarnaast worden ze veel toegepast als sfeerverlichting langs looppaden of op vijverranden. Ook op het terras doet de kleine Oki-Gata het goed.

Daarnaast zijn er nog tal van andere Japanse lantaarns, Pagodes en Rankei’s met bijzondere vormen. Deze elementen hebben één ding gemeen. Ze worden allemaal traditioneel vormgegeven. Dat wil zeggen dat een stenen lantaarn of Rankei in elke vorm symmetrisch moet zijn.

rankei voorbeeld 

Pagodes en Rankei’s van winterhard beton

Winterhard beton is vorstbestendig en bestand tegen alle weersinvloeden. Japanse Pagodes en Rankei’s van dit soort beton kunnen dan ook het hele jaar buiten blijven staan. Betonnen lantaarns en Rankei’s zijn daarnaast stevig en robuust. Het element kan dus niet zomaar omvallen en beschadigen. Daarnaast vergen deze Aziatische tuinbeelden van winterhard beton weinig onderhoud. Een simpele reinigingsbeurt volstaat om uw Japanse Pagode of lantaarn in uitstekende conditie te kunnen houden.

Het reinigen van een betonnen Pagode of Rankei

Om de tuinlantaarn of het element het stralende middelpunt van uw Aziatische tuin te kunnen houden, is een regelmatige reinigingsbeurt van groot belang. We hebben een aantal waardevolle tips voor het reinigen van betonnen beelden voor u op een rij gezet:

  • ontdoe de Japanse lantaarn met een borstel en lauw water van vuilresten. Om mos en algen te kunnen verwijderen kunt u het beste een half harde borstel gebruiken.
  • gebruik voor hardnekkige aanslag of vuil een speciale reiniger voor beton en steen
  • vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen en azijn. Deze kunnen het betonnen element aantasten
  • reinig de Japanse lantaarn het liefste in de zon. Daardoor blijven er geen kalkresten achter op de Pagode of de Rankei.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om het beeld op te laten gaan in het groen van de tuin. Door algen en mossen intact te laten, krijgt de Pagode of de Rankei een authentieke en mystieke uitstraling.

Betonnen Pagodes en Rankei’s van Tuinbeeldencenter.nl

Bij Tuinbeeldencenter.nl heeft u altijd een ruime keuze aan Oosterse en Japanse tuinbeelden. We bieden een kwalitatief hoogwaardig assortiment Aziatische Pagodes, Rankei’s en lantaarns. De robuuste tuinbeelden van massief beton zijn leverbaar in diverse uitvoeringen en afmetingen. Uiteraard zijn ze weerbestendig en winterhard. Bij tuinbeeldencenter.nl kunt u altijd rekenen op een persoonlijke service en een uitstekende garantie.

Na uw bestelling zorgen we dat deze snel en veilig verzonden wordt. Daarbij maakt het natuurlijk niet uit of u op zoek bent naar een betonnen Pagode, een Japanse Tachi-Gata lantaarn of een prachtige Rankei als sfeerelement in uw tuin. Door de verschillende betekenissen en achtergronden vindt u altijd een Aziatische lantaarn die voldoet aan uw wensen. Heeft u nog vragen over de Pagodes en Rankei’s in ons assortiment? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Direct alle Pagodes en Rankei's bekijken...

Tuinbeeldencenter.nl

Een onderdeel van MCenters.

MCenters
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Tel: 085 -  401 7088

 

> Neem contact met ons op

Volg ons

Volg ons op Twitter & Instagram, like ons op Facebook.  

 

 Like Tuinbeeldencenter ons op Facebook  Volg Tuinbeeldencenter op Twitter  Volg Tuinbeeldencenter op instagram
 

webwinkelkeurfooter   Betaalmogelijkheden bij Tuinbeeldencenter.nl


Tuinbeeldencenter.nl - MCenters  |  Copyright 2021  |  Kvk: 81431422  |   Algemene voorwaarden  |  Privacy